sâmbătă, 3 septembrie 2011

Acoperișul verde, panaceu pentru trup și suflet



Acoperișul verde este un acoperiș acoperit cu vegetație asemenea unei grădini.
Folosirea vegetației pe acoperișuri nu este o invenție modernă. Daca în trecut acoperișurile verzi alcătuite din iarbă aveau ca scop izolarea acoperișului pentru a impiedica acumularea apei sau a infiltrațiilor, în prezent această opțiune reprezintă o alternativă pentru un mediu mai puțin poluant.

Din ce este alcatuit un acoperis verde?



Stratul de verdeață presupune existența unui strat foarte subțire de sol sau altfel de suport pe care crește iarba. Greutatea acestui strat poate varia de la 50kg/mp până la 200 – 500 kg/mp în funcție de grosimea stratului de sol.

Tipuri de acoperis verde



În funcție de plantele alese pentru acoperire, există doua tipuri de acoperis: de tip extensiv și intensiv.
Acoperisul de tip extensiv presupune un strat foarte subțire de sol pe care cresc plante ce nu implică o îngrijire specială sau nu necesită aproape deloc ingrijire.
Spre deosebire de acesta, acoperișul de tip intensiv presupune existența unui strat mult mai gros și afânat de sol care poate arăta ca orice altă gradină cu copaci și tufe. Acest acoperiș necesită aceeasi îngrijire ca o gradină obișnuită și poate fi realizat doar în cazul acoperișurilor solide care suportă această încărcare.

Avantajele unui acoperis verde:


Energie economisită!
Climatizarea unei locuințe este mult mai ușor de realizat atunci când aveți instalat un acoperiș verde. De exemplu, un acoperiș din bitum poate ajunge foarte ușor în timpul verii pană la 80 grade. Cu un strat de sol deasupra sa și plante care îi țin umbră, un acoperiș verde este protejat astfel încât temperatura sa nu depășește valorile temperaturii aerului înconjurător. Pe lângă acest efect, plantele ajută la evaporarea apei, creând un efect de răcire.

Izolare și protecție împotriva vântului!



Pe timp de iarnă, stratul de pământ de deasupra membranei acoperișului oferă o izolare suplimentară. De exemplu, în zone precum Scandinavia casele sunt foarte bine izolate, dar în alte climate mai calde, un acoperiș verde, în special în varianta cu strat mai gros de sol și afânat, poate să facă foarte ușor diferența dacă este nevoie sau nu de incălzirea acestei locuințe.

Creșterea duratei de viață a membranei acoperișului

Un alt mod prin care un acoperiș verde va poate ajuta să economisiți bani și energie este protecția pe care o asigura membranei acoperișului. Rezistența în timp a unui acoperiș din bitum, de exemplu, este de 25 ani. După această perioadă este necesară înlocuirea sa.
Razele ultraviolete emise de soare fac suprafața mai rigidă, casantă, apoi deformarea suprafeței determinată de fluctuațiile de temperatură împreună cu pierderea elasticității produc fisuri în această membrană ducând la deteriorarea sa în timp.
Temperaturile foarte mari (peste 60 grade) înmagazinate de către aceste membrane determina în timp îmbătrânirea lor, însa un acoperiș verde poate mări speranța de viață a unei membrane pâna la 60 de ani întrucât o protejează de expunerea directă la razele ultraviolete și fluctuațiile de temperatură, conform unor studii efectuate în Germania.

Întarzierea precipitațiilor!



Un important efect al acoperișurilor verzi este acela de a reține o parte din cantitatea precipitațiilor atmosferice și de a întârzia căderea acestora direct pe sol. Atunci când se înregistrează o cantitate mare de precipitații într-un interval foarte scurt de timp, ne confruntăm cu o saturare a substratului unui acoperiș verde, iar excesul de apă se va scurge. Chiar și așa, există o oarecare întarziere a căderii precipitaîiilor, astfel încat apa nu ajunge toată în sol în același timp provocând inundații.
În medie, un acoperiș verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate reține pâna la 50% din precipitațiile anuale – apă care se evaporă!

Izolare fonică!



Un alt pericol al zonelor urbane este zgomotul!
O suprafață netedă precum o pajiste sau un acoperiș verde tind să absoarbă zgomotele în loc să le reflecte așa cum fac alte materiale sau construcții.

Particulele de praf, poluarea!



Particulele de parf, incluzând particule de metale grele și alți factori poluanți care circulă în aer, pot fi reținute în substratul acoperișului verde.
Cea mai mare problemă globală este efectul de seră.
Încălzirea globală este cauzată de cantitatea tot mai mare de CO2 și alte gaze precum ozon (O3) care întâlnind masele de aer cald din atmosferă, atrag căldura soarelui încălzind pământul. Activitățile umane din ultimii 150 de ani au determinat creștrea cantitătii de CO2 din atmosferă provocând efecte negative asupra întregului climat global. Vegetația acoperișurilor verzi, precum și restul vegetației folosesc CO2 pentru procesul de respirație, și astfel se reduc efectele negative ale poluării.

Stiați că...


Un studiu efectuat de către Institutul Mediului din Canada a descoperit că în cazul acoperișurilor verzi se remarcă o reducere a necesarului de răcire a aerului dintr-o locuință cu 26% și o reducere a pierderilor de căldură cu 26% pe timpul iernii.
În Egipt, acoperișurile verzi sunt o adevarată sursă de sol pentru grădinile de legume și fructe. Desigur că stratul de verdeață este cultivat pe plăci din lemn sau scoarță.
10% din acoperișurile Germaniei sunt verzi!
Cel mai mare acoperiș verde îl are Banca Santander din Madrid.



sursa: misiuneacasa.ro

Un comentariu:

  1. Foarte interesant! Ar trebuii sa aplicam si noi, dar cred ca mai e muuuult pana atunci. Desi imi amintesc ca am vazut undeva un astfel de acoperis, dar nu sunt sigura ca era in Romania sau nu.

    RăspundețiȘtergere

Portret de inventator

Portret de conducător

Portret cinematografic

Bloguri, Bloggeri si Cititori